1/21/16

REPETIR CURS: PREMI O CÀSTIG?

La repetició de curs en l’ensenyament obligatori…. Recurs pedagògic o càstig?
Perquè hi ha tants d’alumnes repetidors a l’ensenyament obligatori?
Perquè els nostres alumnes són els que repeteixin més?
No dubtam que la repetició de curs és un recurs pedagògic que serveix per adaptar millor un alumne al seu nivell i que així assoleixi l’èxit escolar desitjat encara que sigui amb un any de retràs.
Però aquesta eina pedagògica hauria de ser utilitzada amb prudència i sols quan altres mesures menys radicals haguin fallat.
La realitat amb dades ens mostra que de recurs excepcional s’ha convertit en la principal o única que prenen la majoria dels centres quan un alumne no avança al ritme suposadament normal.
L’evidència constatada ens demostra que els països, com el nostre, que prioritzen la repetició de curs sobre altres mesures menys radicals, són els que obtenen pitjors resultats acadèmics. Alguna cosa està fallant en aquest engranatge escolar.
El rigorós estudi fet per Bartomeu Cañellas i Heracli Portas i publicat en el darrer “Anuari de l’Educació” demostren amb dades ben evidents que els centres abusen de la repetició i que això no millora els seus resultats.
No comentaré les xifres sinó el fet que són les més altes d’entre les demés comunitats autònomes d’Espanya i molt més respecte a la majoria de països europeus.
Com a mesura excepcional s’hauria d’utilitzar només en casos imprescindibles quan han fallat altres mesures. La millor solució contra el retràs escolar és l’atenció individualitzada o la incorporació de l’alumnat amb problemes de rendiment a programes de reforç escolar.
Els centres, els claustres i els docents haurien fer una reflexió sobre el tema i evitar la majoria de repeticions. Només quan professorat, equips de suport i famílies es posessin d’acord per unanimitat s’hauria de consentir la repetició.
Trista realitat aquesta que avui mereix la nostra denúncia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

LES NIMFES

Les nimfes són divinitats de la natura de la mitologia grega i la mitologia romana venerades com a genis femenins de les fonts, dels mar...