6/30/17

CURS 2013-2014: CRÒNICA D'UNS FETS (I)




A partir d’aquest moment la resistència contra el TIL va adoptar noves formes de lluita que es mantingueren durant la resta del curs.
Entre les diferents mesures de resposta a la negativa de la Conselleria a arribar a acords, podem destacar les següents:
- Denúncia de FAPA-Mallorca a la Defensora del Poble.
- Tancades en els centres.
- Dimissions d’equips directius.
- Estudi de la situació dels centres per part de FAPA-Mallorca.
La resposta de l’executiu autonòmic es pot resumir en les actuacions següents:
- Convocatòria d’edició de llibres en modalitats illenques.
- La Llei de Símbols que va seguir la seva tramitació.
- Projecte de decret de registre de llibres de text i material didàctic complementari.
- Primera avaluació mostral de diagnòstic del nivell de competència de comunicació lingüística.
En l’àmbit estatal va seguir la tramitació de la LOMCE que és aprovada el dia 9 de desembre i publicada en el BOE del 10.
El primer trimestre acaba amb la notificació d’apertura d’un expedient disciplinari al director de l’IES Marratxí, Jaume March.
L’Assemblea de Docents denuncia la política repressiva del govern i anuncia una vaga pel dia 7 de gener, dia en què es reprenien les classes després de les vacances de nadal.
El curs continua amb l’aplicació del TIL i l’entrada en vigor de la Llei de Símbols (20 de gener) que desterrarà pel que resta de curs els llaços i pancartes en els centres docents.
El decret d’edició de llibres de text segueix la seva tramitació per a implantar-se en el curs vinent.
Sense fer cas de les denúncies i de la vaga, la conselleria incoa expedient disciplinari a Jaume March. Quant als directors de Maó, en el mes de febrer s’incorporen a la feina però continuen expedientats. El dia 6 de febrer es produeix el cessament del director de l’IES Berenguer d’Anoia, Pere Morell. En relació amb tota aquesta situació cal recordar que entre el 18 de desembre i el 12 de febrer dimiteixen els equips directius dels IES de Sineu i dels CEIPS de Bunyola i Esporles. Al mateix temps es produeix una escalada de renúncies de càrrecs intermedis fins a més de tres-cents.
Un altre camp d’enfrontament a la política educativa fou el municipal, per la Llei de Símbols i contra el TIL. Entre el 28 de desembre i els primers dies de febrer es produïren manifests amb suport o abstenció de 31 regidors o batles del PP.
En el mes de març es va fer públic el pacte entre la Conselleria i les patronals Escola Catòlica i CECE que incloïa una flexibilització del calendari d’aplicació del Decret TIL. Aquest acord va tenir una importància capital perquè va introduir el concepte de “l’equilibri lingüístic”, una encletxa legal que de fet tornava a la possibilitat de fer ús de l’article 20 del derogat decret TIL.
Aquesta situació va fer reaccionar a la Conselleria mitjançant la publicació d’una nova ordre de desenvolupament del TIL que pretenia impedir la possibilitat d’esquivar la normativa anterior: Ordre de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats de 9 de maig de 2014 per la qual es desenvolupen determinats aspectes del tractament integrat de llengües als centres docents no universitaris de les Illes balears (BOIB del 10).
Les eleccions europees aportaren una treva en la lluita sobre el TIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

LES NIMFES

Les nimfes són divinitats de la natura de la mitologia grega i la mitologia romana venerades com a genis femenins de les fonts, dels mar...