5/12/16

LA REUTILITZACIÓ DE LLIBRES DE TEXT (II)

A l’apunt anterior exposava algunes premisses prèvies sobre el tema i ara aniré concretant la meva opinió.

Sobre la gratuïtat de l’educació no hi cap dubte: article 27.4 de la C.E. «L’educació serà gratuita».

Segons la lleis espanyoles els nins i les nines d’entre els 6 i els 16 anys tenen obligació d’estar escolaritzats (a Espanya no està permesa l’educació en casa o «homeschooling»). En conseqüència anar a escola obligatòria no hauria de costar ni un cèntim d’euro als pares o mares.

Els alumnes guanyen si aprenen i perden si no hi fan. Encara que enlloc es diu que els llibres escolars són obligatoris la realitat real contradiu aquesta negació i els llibres es converteixen en una necessitat exigida per la majoria de centres. En aquesta situació si uns alumnes no tenen llibres perquè la seva família no pot adquirir-los, a més de patir una injustícia resulta marginat i mal considerat a més de perdre oportunitats d’aprendre.

Arribats a aquest punt cal advertir que els pares que no tenen guanys perden perquè si compren els llibres potser hauran de renunciar a la compra d’altres bens de primera. D’aquí que sigui necessari establir un sistema just de beques que eviti les conseqüència d’aquesta situació.

Però també els que tenen guanys hi perden perquè suporten un pagament indegut. L’article 27.4 de la CE no fa distincions i estableix la gratuïtat per a tothom. La contradicció ve del fet que cap norma estableix l'obligatorietat dels llibres de text. Si són voluntaris es poden o s’han de pagar? Les sentències del Tribunal Constitucional estableix que quan les normes declaren que alguna cosa és gratuïta (educació) no es pot subjectar a cap cost.

Haurem d’admetre que que la situació és complexa i té difícil solució.

Tot això fa que els programes de gratuïtat o de reutilització de llibres de text escolars sigui un mal menor que cal fomentar fins que arribi el dia que tota l’educació sigui gratuïta.

Un altre tema és si els llibres de text són necessaris, qui els ha de decidir i quin paper han de jugar els diferents agents en aquest tema. Però això serà objecte d’un nou apunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

LES NIMFES

Les nimfes són divinitats de la natura de la mitologia grega i la mitologia romana venerades com a genis femenins de les fonts, dels mar...